6 lipca 2019r. w Augustowie odbyła się kolejna podlaska edycja popularnego kulinarnego konkursu, który gromadzi wielu chętnych do zaprezentowania swoich regionalnych produktów.
Na szczeblu krajowym konkurs organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego w Warszawie. W woj. podlaskim organizatorami tego przedsięwzięcia są: Marszałek Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku.
Dzięki przychylności władz Gminy Wyszki przedstawicielki trzech organizacji naszej gminy mogły pojechać do Augustowa ze swoimi produktami regionalnymi i zaprezentować je przed pięcioosobową komisją konkursową.
Koło Gospodyń Wiejskich Aktywna Wieś w Niewinie Borowym reprezentowała p. Eugenia Bożena Gromada, która do konkursu przygotowała następujące produkty:
- Głogówka- nalewka z kwiatów głogu,
- Tort ziemniaczany dekorowany plastrami boczku.
Klub Seniora działający przy Gminnym Centrum Biblioteczno Kulturalnym w Wyszkach reprezentowała p. Zuzanna Maksimiuk, która do konkursu wystawiła:
- Dżem ze Świnki- smarowidło do chleba,
- Pigwówka- nalewka z pestek pigwy.
Koło Gospodyń Wiejskich „Topczewianki” z Topczewa reprezentowały p. Elżbieta Karpiesiuk i Jadwiga Puchalska. Do konkursu wystawiły:
- Sękacz z Topczewa,
- Pierogi drożdżowe smażone na głębokim tłuszczu,
- Rurki z pieczarkami.
Każdego roku komisja ma nie lada wyzwanie, ponieważ musi wybrać spośród ponad 100 najlepiej przygotowanych produktów te najlepsze. Reprezentacja nasza może pochwalić się sukcesem, ponieważ Głogówka - nalewka z kwiatów głogu, zdobyła w podkategorii napoje alkoholowe pierwsze miejsce. Pani Eugenia Bożena Gromada za swój produkt otrzymała dyplom i nagrodę.
W związku z tym, że konkurs odbywał się podczas Targów Turystycznych Polska Smakuje, była możliwość sprzedaży swoich produktów. Nasze organizacje skorzystały z tej możliwości i zapewniły wcześniej miejsce w pawilonie wystawionym przez KOWR. Było to pierwsze tego typu doświadczenie naszych pań. Trzeba przyznać, że kanapki z dżemem ze świnki i ogórkiem kiszonym p. Zuzanny, oraz drożdżowe pierogi i rurki z pieczarkami pań z Topczewa cieszyły się uznaniem pośród zwiedzających w tym dniu Targi Polska Smakuje.
Należy przyznać, że konkurs ten spełnia ważną poznawczą i integracyjną rolę. Pozwala też na podbudowanie własnej samooceny, jakże ważnej cechy do budowania kapitału i twórczego działania w organizacji.
Tekst i zdjęcia Bożena Gromada
http://www.wyszki.pl/o-gminie/aktualnosci/587-xix-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo.html#sigProIdd4c126cb42